Top

Duurzaam de winter door met milieuvriendelijke mode

Tekst: Lynsey Dubbeld | Beeld: Mended/Vanhulley  en Bigstock

De winter is bij uitstek een seizoen om lekker binnen bezig te zijn. Duik in je kledingkast en ga aan de slag met een duurzame garderobe. Buy less, choose well, make it last. Het was een belangrijk motto van Vivienne Westwood, de Britse ontwerpster die bekend staat als een van de pioniers van duurzame mode.

Spaarzaam en doordacht

De actualiteit van Westwoods visie is duidelijk. Alleen al in Nederland komen er elk jaar bijna een miljard kledingstukken op de markt.

Gemiddeld kopen we jaarlijks rond de vijftig nieuwe kledingstukken per persoon. Er verdwijnt in Nederland zo’n 135 miljoen kilo textiel in de vuilverbrandingsoven.

Textiel neemt ongeveer 5 procent van de wereldwijde afvalberg in beslag.

Als we spaarzaam en doordacht nieuwe items kopen en zorgvuldig omgaan met de inhoud van onze garderobe, dan verminderen we de negatieve milieu-impact van de kledingindustrie. Voor de productie van vezels, stoffen en kledingstukken zijn immers grote hoeveelheden chemicaliën, water en energie nodig. Dat veroorzaakt onder andere vervuiling, watertekorten en CO2-uitstoot.

Uit onderzoek blijkt dat door drie maanden langer te doen met een kledingstuk, de totale negatieve impacts op lucht, water en afval met zo’n tien procent verminderen. Een andere rekensom: als je per jaar zes kledingstukken minder koopt, dan scheelt dat volgens Milieu Centraal veertig kilo aan CO2-uitstoot.

Duurzaam verder

Er zijn dus hele goede redenen om deze winter eens in je garderobe te duiken. Met welke kleding kan ik nog vooruit? Hoe kan ik langer plezier hebben van mijn favoriete items? Wat zijn de duurzame opties als ik op zoek ga naar nieuwe aanwinsten? Vervolgens zijn er verschillende manieren om duurzaam verder te gaan. Kapotte kleding kan je (laten) repareren, of omtoveren tot een ander item. Maak bijvoorbeeld van een spijkerbroek een boodschappentas. Items die niet meer goed passen, zijn na wat slimme ingrepen toch weer ready to wear.

Zijn kledingstukken echt aan vervanging toe, of heb je een onbedwingbare behoefte aan een garderobe-impuls? Koop dan bij voorkeur tweedehands. Of kies kledingstukken van een goede kwaliteit met een tijdloze stijl. Heb je ook wel eens gedacht aan lenen, leasen of ruilen? Word lid van een kledingbibliotheek, lease een spijkerbroek, of bezoek een clothes swapping party. Ook goed om te weten: zorgvuldig wassen levert een aanzienlijke bijdrage aan de levensduur van een kledingstuk. Hoe minder vaak je kleding in de wasmachine en -droger stopt, hoe minder slijtage er optreedt. Gebruik dus zo veel mogelijk korte wasprogramma’s, en maak ruimte voor wasrekken en -molens. Fris wollen truien en vesten op door ze een of twee dagen in de buitenlucht te hangen.

Gun je je kleding een langer leven, maar wil je niet zelf aan het fröbelen?

De Nederlandse sociale onderneming Vanhulley maakt van je oude overhemd een nieuwe boxershort, strandshort of pyjamabroek. Je kiest het product dat je wilt hebben, en stuurt je afgedankte overhemd naar een van de ateliers van Vanhulley. Daar maken vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel zorg en aandacht een nieuwe must-have, die na enkele dagen bij je wordt thuisbezorgd.

Hulptroepen

Nu er steeds meer aandacht is voor de verduurzaming van de kledingindustrie, zijn er ook allerlei initiatieven om het makkelijker en leuker te maken om met milieuvriendelijke mode aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld hulptroepen inschakelen bij de reparatie van kapotte items. In veel gemeenten zijn regelmatig (gratis toegankelijke) Repair Cafés, waar deskundige vrijwilligers je een handje helpen met de reparatie van kleding, tassen, sieraden en naaimachines. Duurzame merken zoals Vaude en Patagonia delen tutorials en gidsen met tips om reparaties uit te voeren, en verzorgen een reparatie zo nodig in een van de eigen ateliers. Bij Patagonia is zelfs een reparatieset te koop.

Het nieuwe Nederlandse platform Mended verzorgt een online service om kledingstukken te repareren of op maat te maken. Je meldt je item aan via Mended.eu, geeft aan wat er moet worden hersteld of aangepast, en dropt je pakketje bij een DHL-servicepunt. Binnen tien dagen ontvang je je item weer thuis – klaar om opnieuw te worden gedragen.

Maximaal effect met minimale mode

Wil je de inhoud van je kledingkast tot een absoluut minimum beperken? Raadpleeg dan een van de vele stijlgidsen voor een capsule wardrobe. Winkels zoals C&A, Peek & Cloppenburg en Zalando delen tips over de opstart van een garderobe met een aantal essentiële items die lang meegaan. Ook magazines zoals Vogue en Harper’s Bazaar schreven er al over.

Modeglossy Elle ontwikkelde een heuse capsule wardrobe matrix. Daarmee maak je zelf een overzicht van dertig basisstukken, klassiekers en eyecatchers. Met de toelichting en voorbeelden van Elle creëer je daarmee maar liefst tachtig verschillende, altijd stijlvolle looks. Daar kom je de winter zeker mee door.

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.