Top

Een kijkdoorbraak in het Veerhuis

Het Veerhuis te Varik schenkt een stukje Aarde onder de dijk aan Waterschap Rivierenland.

Tekst en Beeld: Veerhuis – Henry Mentink

De Heemraad Henk van 't Pad kwam op 10 juli 2023 om 09.00 uur langs om het stukje dijk aan de Waal in Varik in ontvangst te nemen van veerman Henry Mentink.

We hebben ons stukje dijkvak aan het Waterschap Rivierenland geschonken met een terugkoop kettingbeding om de grond nooit meer te verhandelen tegen marktwaarde. Een nieuwe kijk op de grondmarkt; een kijkdoorbraak.

Met deze actie hebben we onteigening weten te voorkomen. En. . . ons doel bereikt dat de grond voor eeuwig op de waarde nul blijft staan. Een echte kijkdoorbraak en een eerste belangrijke stap om eigenaarschap op te waarderen naar hoederschap; het primair stellen van zorg voor de Aarde en te kunnen genieten van haar overvloed.

Negatieve tolheffing

We gaan dan als eerste in Nederland negatieve tol heffen als er een auto voorbijkomt. Diegene krijgt 10 cent terug, omdat voor grond met de waarde nul de wegenbelasting ook lager kan worden.

Het gaat om dit stukje grond met kadastraal nummer 2001; zie het kleine gele stukje op de Waalbandijk bij nummer 8, tegenover het Veerhuis.

Achtergrond

Symbolisch hebben we in maart 2019 met een kruiwagen de Aarde van de Beurs gehaald – zie het filmpje hiernaast en vervolgens ter bescherming op de Werelderfgoedlijst gezet.

Het bleef niet bij een symbolische actie.

De grond onder het Veerhuis gaven we na een crowdfund actie in 2020 terug aan de Aarde. Het werd geschonken aan de Stichting Grond van Bestaan. die haar statuten verankerd heeft dat het nooit meer verkocht wordt.

Totaal hebben 253 mensen ons 190.000 euro geschonken om nog eenmaal de lening af te lossen, zodat de grond voor alle volgende generaties vrij beschikbaar is en we als hoeders voor de Aarde kunnen zorgen. Grondkosten belasten de economie en dus ook die van het Veerhuis. Vrijkopen verminderde de financiële last (rente) van het Veerhuis en dat geven nu we 1-op-1 door aan onze gasten / aan de samenleving. De prijs van een kopje koffie verlaagden we vanaf 2020 daarvoor met 50 cent.

Hele Aarde op Werelderfgoedlijst: 2e Krui-tocht in 2024

Zo geven we, met nog vele andere concrete voorbeelden, aan hoe we de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst gaan zetten. In navolging van onze succesvolle Krui-tocht in 2022 naar de UNESCO in Parijs zullen we in 2024 een 2e Krui-tocht ondernemen. Aldaar zullen we dit dijkvak en honderden andere stukken land uit de hele wereld gaan aanbieden als voorbeeld.

Info over de Krui-tocht in 2022 vind je hier.

Wat vindt u van dit artikel?

HENRY MENTINK is een inspirerend spreker en de founder van project Veerhuis. Henry is ondernemend en weet mensen enthousiast te maken in het meegaan met idealen voor een andere maatschappij. Hij is al vele jaren bezig met experimenten op het gebied van de nieuwe economie/deeleconomie. In de nieuwe economie bekend als Henry Veerman – de verbinding tussen de oevers van de huidige en nieuwe economie.