Top

Maken medicijnen ziek?

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Ieder jaar belanden 190 ton medicijnresten en 30 ton contrastmiddelen in het oppervlaktewater. Dit maakt het waterleven ziek en verontreinigt ons water.

Orgaanschade en gedragsveranderingen

Rioolwaterzuiveringen zijn niet toegerust op het volledig filteren ervan, hoewel er hard aan gewerkt wordt (zie video). De vervuiling veroorzaakt orgaanschade en hormoon- en gedragsveranderingen bij waterdieren. De balans van de natuur raakt hierdoor uit evenwicht. Het gevolg: dode zones in het water waar niets meer kan leven.

Vanuit zorginstellingen komen minder medicijnen vrij dan bij huishoudens, maar daar dreigt antibioticaresistentie in het afvalwater. Volgens het RIVM komt zo’n 40 procent van de uitstoot van de zorg door geneesmiddelen en chemicaliën. Een deel wordt nooit gebruikt: we vernietigen 100 miljoen euro per jaar aan ongebruikte medicijnen.

Bepaalde medicatie kan worden voorkomen als de zorgprofessional meer tijd en kennis had voor een leefstijlgesprek. Het systeem moet drastisch anders. In de zorg, maar zeker ook in de medicijnketen.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.