Inheemse gemeenschappen moeten plek krijgen aan onderhandeltafel klimaattop
Tekst: Liliana Jauregui
Inheemse gemeenschappen zijn essentieel voor de bescherming van tropische bossen en biodiversiteit, zo heeft recent onderzoek opnieuw bevestigd. Het is tijd om erkenning om te zetten in daden. Inheemse gemeenschappen moeten een plek krijgen aan de onderhandeltafel tijdens de klimaattop, COP27, die volgende week van start gaat in Sharm-el-Sheikh in Egypte.
Tropische bossen verdwijnen
De toenemende mondiale vraag naar rundvlees, palmolie, goud en andere grondstoffen zorgt ervoor dat tropische bossen, zoals het Amazoneregenwoud, in een rap tempo verdwijnen. Dit bedreigt niet alleen de manier van leven van de mensen die hier al generaties lang wonen, maar ook de biodiversiteit en CO2-opslag in deze bossen.
Bescherming … en rechten?
Inheemse gemeenschappen proberen al decennialang hun natuurlijke leefomgeving te beschermen, maar als ze de strijd aangaan met (internationale) bedrijven worden hun rechten zelden gerespecteerd. Vaak hebben deze milieuactivisten, vaak vrouwen, zelfs te maken met intimidatie en geweld, vooral in Latijns-Amerika.
Ondanks de groeiende aandacht voor de rol van inheemse gemeenschappen in natuurbeheer, gaat er maar een klein deel van de internationale financiering van natuurbescherming naar hun bijdragen aan land- en bosbeheer.
Erkenning
Het prijzen en erkennen van de rol van inheemse gemeenschappen in natuurbehoud moet worden omgezet in daden. Voor een inclusieve en effectieve benadering van natuurbescherming is het belangrijk dat zij een plek krijgen aan de internationale onderhandeltafels, een betere toegang tot financiering en dat inheemse rechten wereldwijd worden gerespecteerd. Tijdens de COP27 in Sharm-el-Sheikh moet dit daarom een urgent agendapunt zijn voor de deelnemende landen, waaronder Nederland.