Top

De nazomer: cultuur snuiven, wandelen, dwalen en… fruit

Tekst: Albert Poutsma | Beeld: Bigstock / Albert Poutsma

Prachtige landschappen, rust, mooie kleuren. De nazomer die deels samenvalt met de herfst is voor mij misschien wel het mooiste seizoen.

Rijpend fruit

Het fruit begint langzaam te rijpen en het licht wordt zachter. Voor mij het ideale moment om te struinen door de Betuwe, de regio waar ik (de helft van de week) woon. Hier geniet ik al dwalend van de rust en vrijheid als ik door de prachtige uiterwaarden of langs de rivieren wandel. Over de slingerende paden vaak vlak langs de rivier.

De Lek, de Linge, de Waal en de Maas zijn vlakbij en maken het gebied tot één van de meest vruchtbare delen van ons land. Van oudsher vind je hier veel fruitteelt.

Dialecten

In het rivierenland vind je ook eeuwenoude vestingsteden, forten en kastelen. Het is het overgangsgebied tussen noord en zuid. In het grootste deel werden van oudsher (sub) Brabantse dialecten gesproken, maar in het noorden, in Culemborg, klinkt op een marktdag ook nog de locale variant van het Utrechtse dialect.

De Biblebelt loopt dwars door het gebied heen maar er zijn ook katholieke dorpen met hun bijbehorende kerken en feesten. Al met al een bijzondere mix van eigenaardigheden, waar ik van ben gaan houden.

Boomgaarden

Graag wil ik de boeren in deze regio maar ook in de rest van Nederland een hart onder de riem steken en ze aanmoedigen om vooral boer te blijven. Het zou afzichtelijk zijn als op plaatsen waar nu boomgaarden staan, woningen zouden komen. Mijn tweede wens voor de boeren: overgaan op natuurinclusieve landbouw. Waar nu stallen staan mogen best boomgaarden komen. Als ik onze columniste Janneke van der Meulen mag geloven, en dat doe ik deels, moeten we veel meer fruit gaan eten. Dáár sluit ik mij van harte bij aan.

Albert Poutsma

voorzitter stichting Dag van de Aarde 

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".