Top

Kunst als therapie

Tekst en illustraties: Esther Jacobs

Een kunstwerk kan voor de ontvanger als therapie voelen. Wist je dat dat voor de maker net zo kan zijn? Je motivatie kan zijn dat je iets moois wilt creëren, dat je inspiratie hebt, maar ook dat je ergens mee zit. Soms spelen er dingen in je leven die je moet verwerken, doorvoelen, een plek geven. Erover praten helpt om een beeld te krijgen, maar echt verwerken doe je door de emoties door je heen te laten stromen. Je kunt creativiteit als uitlaatklep of ‘toegangsdeur’ gebruiken om te verbinden met je emoties. Zo ontstaan de meest authentieke kunstwerken waarbij zowel de maker als de ontvanger de emoties voelen.

Zo lukt het me soms om die voor mij lastige connectie te maken. Ik ‘doodle’ wat met pen, potlood, verf of wat ik op dat moment bij de hand heb. Ik probeer te voelen wat er speelt, welke emoties ‘gehoord’ willen worden. Ik mix verschillende kleuren en patronen en schrijf dan met een fijne pen de woorden en zinnen die in me opkomen op de juiste plek. Ik ben bovenal een schrijver, dus kunst zonder woorden voelt voor mij niet compleet. Op deze manier heb ik een aantal zeer persoonlijke kunstwerkjes gemaakt, die voor mij therapeutisch werkten.

Toen ik in Zuid Afrika enorme kiespijn kreeg, besloot ik te onderzoeken wat ik moest ‘kiezen’ om mijn tand niet te verliezen. Een andere keer probeerde ik uiting te geven aan verveling of zelfs boosheid die ik voelde en zette die ‘fire and fury’ op papier. De Argentijnse aquarel-artiest Vladimir Marcos Merchensky Arias inspireerde me. In zijn basisprincipes zag ik de parallel met het leven.

Streef niet naar perfectie

Als je wacht op het perfecte idee, begin je nooit. Begin gewoon, sta open en kijk waar het papier, de verf, het water en/of je onderwerp je brengen. Wees nieuwsgierig, laat je verrassen. Vind je het niets? Dan kun je altijd opnieuw beginnen.

Laat het water het werk doen

Wanneer je eerst water op het papier aanbrengt, zullen de verfkleuren prachtig vervagen.

Water helpt het pigment te transporteren, verschillende kleuren te mengen en natuurlijke overgangen te maken.

Vaak proberen we water onze wil op te leggen: als je thee wil maken bijvoorbeeld en wil dat het water snel kookt. Of als het regent en je wil dat het stopt. Probeer het water niet te veranderen of ertegen te vechten. Gebruik het juist waar het goed in is.

Werk in verschillende lagen

Begin met de basis, niet met de kers op de taart. Maak eerst de achtergrond, gebruik lichtere kleuren en transparanten, laat open plekken waar je straks wit wil. Daarna breng je eventueel een volgende laag aan. Pas op het einde breng je de accenten aan.

Elk project in het leven heeft zorgvuldige opbouw en structurering nodig. Als je de basis niet goed hebt, maar meteen voor de ‘kers’ gaat, mis je een goede fundering.

Gebruik wat je hebt

Je hebt niet de beste verf, papier en potloden nodig, of alle kleuren van de regenboog. Je hoeft je palet niet na elke streek schoon te maken.

Werk met wat je hebt en maak er het beste van. Concentreer je op wat je WEL kunt doen, in plaats van wat je niet kunt of hebt.

Wees in het moment en geniet van het proces

Geniet van het creatieproces, de openheid die daarbij hoort. We zijn allemaal zo gewend om met de rationele kant van ons brein te werken dat het als een bevrijding voelt om wat ruimte te geven aan de ‘andere kant’. Geen controle maar overgave, geen structuur maar ruimte. Het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis.

Wat vindt u van dit artikel?

Ik leef al ruim 15 jaar als digitale nomade. Kiezen waar ik wil wonen, reizen en werken is voor mij inherent aan leven in vrijheid. Met alleen mijn rolkoffer (handbagage!) en laptop reis ik naar alle uithoeken van de wereld, geef workshops en retraites op diverse exotische bestemmingen. Helaas het is niet altijd even makkelijk om als locatie-onafhankelijk ondernemer buiten het systeem te leven. In de loop van de jaren vond ik echter overal een oplossing voor. Deze kennis en ervaring deel ik graag met jou. Kies uit een van mijn boeken, workshops, de ‘One Year To Freedom’ mastermind, een retreat of 1-op-1 coaching.