Nu nog dat plastic
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Pixabay
Om verdere vervuiling te voorkomen moet de hele keten van plastic onder controle staan, van bron tot oceaan.
Verdrag
Dat is het uitgangspunt van het wereldwijde plasticverdrag van de Verenigde Naties, waartoe is besloten tijdens de bijeenkomst van het VN-Milieuprogramma De deelnemende landen stemden unaniem in met het verdrag, dat bindende afspraken moet gaan bevatten. “Dit verdrag moet ervoor zorgen dat we minder plastic gaan gebruiken, dat recycling beter wordt en dat er meer alternatieven voor plastic komen,” zegt Oskar de Roos, plasticexpert bij het Wereld Natuur Fonds in Nederland. Hij noemt het besluit net zo baanbrekend als het verdrag dat in 1989 is gesloten om de ozonlaag te beschermen.
Doelen stellen
Het plasticverdrag moet ook wereldwijd doelen stellen om de vervuiling tegen te gaan in zee en op het land, plus een methode bevatten om de voortgang te meten. Uiteindelijk zorgt dit verdrag voor schonere oceanen, waar we allemaal baat bij hebben.
Veel plastic zwerfafval spoelt via rivieren uit in de wereldzeeën, waar het verpulvert tot minuscule kleine stukjes die worden opgenomen door plankton en gegeten door vissen en zo in de voedselketen terechtkomen.