ANDIJVIESTAMPPOT MET KERRIETOFU
Tekst en beeld: Lisette Kreischer
Stamppot rauwe andijvie is een van de meest geliefde stamppotten. En wij snappen helemaal waarom. De knapperige, frisse andijvie gaat heerlijk samen met een romige aardappelpuree. Met de kerrietofustukjes erbij wordt het helemaal een feest.
Voor ca. 4 personen
• 1 blok tofu (500 g), in blokjes
• 1 tl + een snufje kerriepoeder
• snufje knoflookpoeder
• zout en peper naar smaak
• 3 el olie
• 1 kg kruimige aardappels (vuil gewicht), geschild en in stukken
• 50 g plantaardige boter
• 100 ml ongezoete haver- of sojamelk
• 1 kleine rode ui, zeer fijngesnipperd
• 400 g fijngesneden andijvie
Verwarm de oven voor tot 200°C. Meng de tofu met het kerriepoeder, knoflookpoeder, zout en de peper naar smaak en de olie. Schep de tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de blokjes in ca. 25 minuten goudgeel en krokant.
Maak de stamppot. Begin met de aardappels: zet ze half onder water en voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook met het deksel op de pan en zet het vuur laag zodra de aardappels koken. Kook ze in ca. 10 tot 15 minuten gaar. Prik de aardappels in met een vork om te controleren of ze gaar zijn. Giet de aardappels af, bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels fijn. Roer de boter erdoor. Voeg de haver- of sojamelk toe en meng door de puree. Als hij nog heel stevig is, voeg dan nog een scheutje van het achtergehouden kookvocht toe. Breng de puree goed op smaak met zout, peper en een snufje kerriepoeder.
Zet de pan weer op het vuur (middelhoog tot laag vuur). Voeg de gesnipperde rode ui en andijvie toe en roer ze door de puree. Dit gaat het makkelijkst met een zeer stevige (houten) lepel. Meng even door, zodat de stamppot een beetje warm kan worden, maar verhit niet zo lang dat de andijvie gaat slinken. Serveer de stamppot met de kerrietofu.