Recept: Vegan melkbrood om te delen
Tekst en Beeld: Maartje Borst en Lisette Kreischer
Het kan niet anders dan dat 'samen' nu al het woord is van 2022. Samen delen, samen leren, samenwerken. Alleen dan vinden we de antwoorden op de grote wereldse vragen die nu op ons bordje liggen. En de natuur laat dit ook zien. Niet survival of the fittest, maar co-creatie is het nieuwe inzicht over de evolutie van de aarde. Door samen te werken, kan er worden geleerd en dus groei plaatsvinden. Vandaar dit recept voor een heerlijk brood om te delen, om samen van te genieten.
Dit brood, dat is geïnspireerd op het populaire Japanse Hokkaido melkbrood, heeft veel weg van de Franse brioche of Nederlandse duivekater. Het geheim voor de wollige, goed scheurbare textuur zit hem in de tangzhong, een eenvoudig meelpapje die je in een handomdraai maakt. Perfect om je ei mee te vervangen. Dit meelpapje zorgt voor een briljante, fluffy heerlijkheid en garandeert dat goddelijke brood waar je met je geliefden van kunt genieten.
Voor 1 brood
INGREDIËNTEN
Tangzhong
6 el water
2 el bloem
Brood
75 ml + 60 ml havermelk (oatly)
1 pluk saffraan draadjes
60 ml zoete gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm)
7 g (1 sachet) instant gist
350 g bloem
1 tl zout
merg uit 1 vanille peul
3 el goede kwaliteit vegan boter (bv Cocovit op kamertemp.), rijstolie of e.v. kokosolie
1 el water
1 el keukenstroop
INSTRUCTIES
Tangzhong
Meng water en bloem in een steelpan. Zet op vuur onder constant roeren met een garde. Het mengsel zal binden tot een roux-achtig papje. Laat even kort doorkoken en wat afkoelen alvorens te gebruiken.
Brood
Verwarm de 75 ml havermelk zachtjes tot lauwwarm (absoluut niet hoger dan 40 graden, anders gaat je gist dood en zal je brood niet lukken!). Voeg de gist toe, roer even door en laat staan tot het schuimig wordt.
Verwarm de andere 60 ml havermelk tot heet. Doe saffraan in glas of kommetje en giet de hete melk erover. Laat trekken en wat afkoelen tot lauwwarm alvorens te gebruiken.
Doe bloem in een grote kom met zout en vanille. Maak een kuil in het midden. Voeg tangzhong, gistmengsel, saffraanmelk, gecondenseerde kokosmelk en boter of olie toe aan de kuil. Meng alles door elkaar vanuit het midden. Kneed goed door tot je een heerlijk zacht deeg hebt. Je kunt het deeg ruw behandelen, daar wordt hij alleen maar mooi van. Gooi er maar wat mee, knijp en plaag het, en sla ermee op je werkbank (gratis stress relieve therapie, alhoewel, niet al teveel op het deeg afreageren please). Na een minuut of 5 à 10 zal het deeg heerlijk aanvoelen en niet meer zo plakkerig zijn. Bedek de kom met huishoudfolie en laat op een warm plekje rijzen tot minstens verdubbeld in volume.
Nadat het in volume is verdubbeld, sla het deeg terug en verdeel in 6 stukken. Druk de stukken een beetje plat en rol strak op. Vet een cake- of broodvorm van medium formaat goed in en leg de 6 rolletjes strak naast elkaar in de vorm. Bedek en laat wederom voor een tweede keer rijzen tot verdubbeld in volume.
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Wacht tot de oven goed heet is en zet dan het brood er in. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 165 C en bak nog 15 min. Meng ondertussen water met stroop. Bestrijk het brood hiermee zodra het uit de oven komt. Laat een klein beetje afkoelen alvorens aan te snijden en te verorberen.