Klein wonen met dieren – Leven als kat en hond?
Tekst: Jane Sauer | Beeld: Silvia Roukens / iStock
Huisdieren zijn goed voor je gezondheid. Zo zorgen ze voor minder stress en brengen je aandacht naar het heden. Het is natuurlijk ook gewoon leuk en fijn om huisdieren te hebben. Je deelt lief en leed met ze en ze maken je vaak aan het lachen. Maar kun je wel een huisdier nemen als je klein woont? Dit kan zeker. Krant van de Aarde zocht uit hoe.
Maay en Moen
Silvia Roukens (38 jaar) woont in een studio van 25 vierkante meter in Chessy (Frankrijk). Hier woont ze met haar twee katten Moen en Maay (13 jaar).
Ze vertelt: “Mijn Heilige Birmanen hebben allebei een ander karakter. Maay is wat rustiger en vindt het fijn om dicht bij huis te zijn. Moen is meer een tijger. Toen ik in een huis woonde zonder tuin, werd hij onrustig en ging tegen de deur aan bonken omdat hij naar buiten wou. Ik heb nu een tuin van 20 vierkante meter, dus kan hij lekker naar buiten.”
Silvia vindt dat het mogelijk is om huisdieren te hebben op een klein oppervlak. Ze zegt: “Het kan, maar het ligt aan wat het dier gewend is en uit welke situatie hij komt. Als een dier bijvoorbeeld uit een groot huis komt en naar buiten mag en dan ineens binnen moet blijven dan is dat lastig. Het ligt ook aan het karakter van het dier. Voor Moen is het eigenlijk niet mogelijk om ergens te wonen zonder tuin, voor Maay zou dat wel kunnen.”
Eigen plek
Ook dierenarts Marloes van Elderen (30 jaar), werkzaam bij Sterkliniek Alphen aan den Rijn, vindt dat je in een kleinere woning met dieren kunt wonen. Ze zegt: “In principe kunnen alle diersoorten van de gezelschapsdieren in een kleinere woning worden gehouden. Een hond moet regelmatig worden uitgelaten en een kat, konijn of knaagdier moet regelmatig worden bezig gehouden. Het is afhankelijk van het dier en hoe het baasje ermee omgaat. Sommige katten willen niet naar buiten en dan moet er in een kleine woning wel voldoende speel- en verblijfplekken worden gemaakt.”
Het is moeilijk om aan te geven welke diersoorten geschikt zijn om in een kleine woning te houden. Marloes zegt: “De ene Labrador Retriever is heel lui, de ander super actief. De ene kat is echt een buitenkat, de ander wil liever binnen de hele dag op schoot zitten. Over het algemeen zijn de wat drukke honden, zoals een Border Collie, minder geschikt en de kleine honden meer geschikt. Het belangrijkste is hoeveel tijd de eigenaar voor een huisdier vrij maakt.”
Afzondering
Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van het dier. Er zijn zoveel verschillende huisdieren die allemaal hun eigen behoeften hebben. Of je nu groot of klein woont, verdiep je hier eerst in voordat je een dier in huis neemt. Marloes zegt: “Probeer je goed in te lezen wat het allemaal inhoudt om een huisdier te hebben. Hoeveel tijd je eraan kwijt bent en welke spullen je moet aanschaffen. Lees je goed in over het diersoort en ras. Maak een weloverwogen beslissing en vraag ook tips aan mensen met ervaring. Zo heeft IKEA praktische oplossingen voor het wonen in kleine ruimtes als het om meubels gaat, zo zijn er voor huisdieren ook speciale ruimtebesparende materialen.”
Net als jij, hebben dieren ook ruimte nodig. Hou hier rekening mee als je gaat verhuizen naar een kleinere woning als je al dieren hebt of als je van plan bent om dieren te nemen. Let ook op de samenstelling van je huishouden. Zo adviseert Marloes: “Een dier heeft ruimte nodig voor een bench, een mand en speeltjes. Deze ruimte moet je ook aan je huisdier geven. Het kan niet zo zijn dat omdat je een kleine ruimte hebt, je gaat besparen op de verzorging van je huisdier. Dan moet je geen huisdier nemen.
Een dier heeft een eigen, rustige en veilige plek nodig. Zorg ook dat je deze hebt. Als er bezoek is, dan moet het dier ook de ruimte krijgen om zich af te zonderen. Als je klein woont en je wilt niet dat je huisdier op de slaapkamer komt of in een andere ruimte dan de woonkamer, dan wordt het lastig voor het dier om zich af te zonderen.”
Feestdagen
Een tip van dierenarts Marloes voor de feestdagen: “Houd rekening met de drukte. Dit levert voor het gemiddelde huisdier stress op. Zorg dus dat je huisdier een eigen rustige en veilige plek heeft en stoor hem of haar ook niet. Wees voorzichtig met het lekkere eten op tafel. Let extra op producten die giftig zijn voor dieren, zoals rozijnen en krenten, chocolade, druiven en xylitol. Ook versieringen kunnen gevaarlijk zijn. Dit kunnen dieren opeten of ze gaan in een kapotte kerstbal staan. Kerstbomen (en het water en de aarde) zijn ook giftig.”
In een kleinere woning is het toch wat lastiger om ruimte te vinden voor een grote kerstboom vol met versieringen. Vooral als je met dieren samen in een huis woont. Dan staat je woning al vol met manden, krabpalen en speelgoed.
Diervriendelijke oplossingen:
- Versier je ramen met feestelijke raamstickers.
- Hang een kerstslinger aan je plafond. Tegenwoordig kun je kerstslingers kopen die bestaan uit vrolijke kerstfiguren.
- Decoreer je bankstel met een paar leuke kerstkussens en een lekkere warme deken.
- Geniet van een vegetarisch of een vegan kerstdiner.
- Geef je huisdier een kerstcadeau. Of nog leuker: een eigen adventkalender om samen de dagen tot Kerst af te tellen. Met iedere dag een lekkere snoeperij of leuk speeltje.