Top

‘1001 Reasons to love the Earth’: 100 kunstwerken worden geveild

Tekst: Frans van der Beek

De Krant van de Aarde vindt haar oorsprong in de publicatie van het monumentale kunstboek 1001 Reasons to love the Earth dat in 2003 verscheen. Uitgever Frans van der Beek en ondernemer Albert Poutsma vonden elkaar in de opzet van dit boek, te weten: de focus van de klimaatproblematiek verleggen van een doemscenario naar de optiek voor de schoonheid van de aarde en de natuur.

Concept voor Krant van de Aarde

In het kunstboek wordt dit via de bijdrage van 1001 kunstenaars uit tientallen landen gerealiseerd. Dat bleek de voedingsbodem voor het concept van de Krant van de Aarde. Een positieve benadering van een negatief verschijnsel dat motiveert en inspireert om de leefomgeving te koesteren. De lancering van het boek werd gekoppeld aan een reizende tentoonstelling. Een gevarieerde tentoonstelling die onder meer in de Leeuwenbergkerk in Utrecht werd getoond.

Veiling

Veel werken zijn geretourneerd naar de kunstenaars, maar een aantal van ca. 100 werken is aan een permanente collectie toegevoegd. Deze collectie wordt nu geveild. De opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling van een nieuw en internationaal boekproject dat de klimaatcrisis betreft: ‘Letters to Mother Earth’ (www.letterstomotherearth.org) en wordt in 2022 op de Dag van de Aarde (22 april) geïntroduceerd.

Startbedrag

Bij ieder kunstwerk wordt de galerieprijs vermeld waarvan 20% als startbedrag voor de veiling geldt. Ieder winnend kunstwerk is voorzien van een officieel certificaat. Dat is vooral voor bedrijven die een groen imago nastreven een aansporing om een bieding te plaatsen. Het boek werd destijds aangeboden aan de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. In een bedankbrief beschreef hij zijn waardering voor dit initiatief.

ZO DOET U MEE

  • Stuur een e-mail met uw bod aan info@letterstomotherearth.org.
  • Een bod kan met minimaal € 50 worden verhoogd.
  • Bieders ontvangen bericht over de stand van de biedingen.
  • De inzender van het winnende bod ontvangt het kunstwerk en heeft het recht het werk binnen veertien dagen te retourneren, waarna de op een na hoogste bieder het werk ontvangt onder dezelfde condities.
  • Na deze periode ontvangt de winnaar van het bod een factuur.

(184)

Titel:               Perfect Strangers

Kunstenaar:     Danielle Brouns

Land:              Nederland

Formaat:         100 x 100 cm, ingelijst

Techniek:         litho steendruk/origineel

Omschrijving:  Is er dan nog iets anders om van te houden?

Galerieprijs:   € 400

Startbod:       €   80

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.