Top

Sunny Sides Up

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Het beleg van deze vrolijke toast lijkt verdacht veel op een spiegelei. Maar niets van dat! Het zijn perziken (of abrikozen) met een lekker cheesy sausje.

Maartjes vader maakte deze toast vroeger vaak in het weekend. Lekker makkelijk, alles tegelijk in de oven. Dan zijn alle tosti’s tegelijk klaar en hoeft niemand op elkaar te wachten, zoals bij gebruik van een tosti-ijzer het geval is. Je kunt ze een beetje puur van smaak houden door alleen de kaassaus te maken en de toast met de saus en perziken te beleggen, of je kunt er helemaal een feestje van maken door er een plakje vegan ham of soortgelijke gerookte vegan vleeswaren onder te doen.

Sunny Sides Up

VOOR CA. 4 PERSONEN

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Leg de sneden witbrood op een bakplaat. Doe de kaas en havermelk in een steelpannetje en verwarm tot de geraspte kaas in de melk wegsmelt. Leg indien gewenst een plakje vegan ham op elk sneetje brood. Schep de kaassaus op het brood en leg hier één perzik of twee abrikozen per broodje op. Strooi er wat tijm of oregano en versgemalen peper over. Bak de toast in de oven in ca. 10 minuten knapperig. Check na 10 minuten hoe de toast eraan toe is. Verleng indien nodig de baktijd met 5 minuten.

  • 8 sneden witbrood
  • 250 g vegan geraspte kaas
  • 200 ml ongezoete havermelk
  • evt. 8 plakjes vegan ham
  • 1 blik (415 g) halve perziken of abrikozen
  • snufje tijm of oregano
  • versgemalen peper

Maartje Borst is veganchef in hart en nieren. Sinds een aantal jaar runt zij in Amsterdam haar zaak Koffie ende Koeck waar allerlei bijzondere plantaardige lekkernijen worden geserveerd. Onlangs verscheen haar eerste boek Taart ende Koeck. Botanische geuren en smaken verrijken haar creaties en haar bijzondere visie op de wereld en het leven zie je terug in haar overheerlijke recepten. www.koffieendekoeck.nl

Lisette Kreischer is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft meerdere succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en The Plant Pharmacy en haar meest recente Dog.Eat.Plant.. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com

Lisette Kreischer & Maartje Borst

Lisette & Maartje

Dankzij het gezamenlijke succes van de dames met het stoere vegankookboek MAN.EAT.PLANT. verscheen afgelopen juni het familiekookboek FAMily.EAT.PLANT. Met dit boek ontdek je de allerlekkerste en leukste veganrecepten voor de hele familie en allerlei soorten familie. Van classic family diners, gerechten uit de oven, ontbijt, lunch en snacks tot salades, groenteschotels en zoetigheden. www.maneatplant.com/family-eat-plant

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com