Top
duurzame modeproducten

Een duurzame garderobe? Doe de check!

Tekst Lynsey Dubbeld | Beeld Armed Angels, Organic Basics, Project Cece, Saint Basics, The Next Closet (Lidian van Megen), Vaude (foto hierboven: Moritz Attenberger)

Hoe verantwoord is de kleding in onze winkelstraten? Hoe scoren populaire modemerken op duurzaamheid? Een toenemend aantal online platforms en apps wijst ons de weg.

AirBnb, Booking, Uber, Spotify, Netflix, Thuisbezorgd. Dankzij datagedreven platforms en apps doen we als consumenten nieuwe ervaringen op. Ook in de modewereld staan slimme onlinetools steeds meer in de belangstelling. Bijvoorbeeld om ons te helpen om duurzame keuzes te maken.

Digitale gidsen

Nederlandse initiatieven zoals de online Kledingchecker van Goede Waar en de app van Talking Dress dateren al van jaren geleden. Inmiddels zijn er steeds meer digitale gidsen die het makkelijker maken om de duurzame prestaties van allerlei modemerken en kledingwinkels na te gaan.

Het Nederlandse Project Cece timmert sinds 2016 aan de weg met een overzichtelijke website, waar je direct doorklikt naar groene en eerlijke items van meer dan 150 webwinkels. Het platform, dat zichzelf omschrijft als een zoekmachine voor duurzame kleding, verzamelt informatie over ruim 700 modemerken voor vrouwen, mannen en kinderen. De zoekresultaten zijn onderverdeeld in vijf categorieën, zoals eerlijke handel, plantaardige materialen en lokale productie. Voor de echte supporters en fans van Project Cece zijn er trouwens fairtrade shirts en shoppers van een eigen label.

Een van de nieuwste handreikingen komt van Renoon, een online platform dat duizenden actuele duurzame modeproducten van uiteenlopende merken samenbrengt. Je geeft je persoonlijke kledingstijl aan, en selecteert daarbij de aspecten van duurzaamheid die je belangrijk vindt. Gaat het je om bijvoorbeeld tijdloos design, fairtrade productie, circulaire materialen, vegan items, of in Europa gemaakte collecties?

De app presenteert vervolgens de opties van verschillende merken en winkels. Het idee is dat je op deze manier de duurzame modeproducten van je favoriete merken opspoort én nieuwe labels ontdekt. De favorieten van Renoon zijn onder andere jurken die je kunt huren, sneakers van Veja, ondergoed van Organic Basics en jackets van Pangaia.

Het team achter de website van Fairify heeft ook al veel speurwerk voor ons gedaan. Op de site staat voor meer dan 250 merken aangegeven wat er bekend is over de duurzame aanpak. De merken worden gewaardeerd met een label A (zeer goed) tot E (zeer slecht). Duurzame merken zoals Vaude, Icebreaker en Mud Jeans scoren er hoog. Voor vintage, zoals The Next Closet en kledingbibliotheek Lena, is er een speciale circulaire rating.

duurzame modeproducten

Internationale initiatieven

Ook internationale initiatieven maken ons het makkelijker om groen van grijs te onderscheiden. Zo is Good Goods het eerste Franstalige platform met een index van verantwoorde merken.

De index is gebaseerd op uitvoerig onderzoek, dat naar zeven aspecten van duurzaamheid heeft gekeken. Tot de aanraders van de initiatiefnemers behoren onder andere Icebreaker en Balsa.

Naast mode is er op het platform trouwens ook informatie te vinden over duurzame verzorgingsproducten en verantwoorde interieuraccessoires.

Good Goods doet denken aan het Australische platform Good on You, dat inmiddels de mens- en milieuvriendelijkheid van duizenden modemerken heeft geanalyseerd.

Met de website en app kan je zoeken op merken, maar ook op verschillende soorten kleding. Het aanbod varieert van schoenen en ondergoed tot sportkleding, tassen, jurken en jeans. Merken die buitengewoon positief worden beoordeeld zijn onder andere People Tree, Armed Angels en Saint Basics.

Duurzaam cadeau

Wil je niet eerst uitgebreid op onderzoek uit voordat je gaat shoppen, dan zijn er natuurlijk gespecialiseerde (online) winkels met een groot assortiment aan duurzame collecties. Denk aan webshop watMooi en winkels zoals Vega-Life (Amsterdam), De Amaranth (Deventer), Schone Zaken (Groningen) en Nukuhiva (Utrecht).

Ook online warenhuizen zoals Zalando en De Bijenkorf laten steeds meer duurzamere opties zien, zoals items van biologisch katoen. En duurzame modeproducten cadeau doen? De Sustainable Fashion Gift Card is exclusief te verzilveren bij duurzame modemerken, kledingwinkels en kledingbibliotheken.

duurzame modeproducten

Bewust lokaal kopen

Door de coronacrisis zijn we steeds meer online gaan winkelen. Maar we trekken ons ook het lot van lokale winkeliers aan, die in veel gevallen niet de state of the art webshop (en het bijbehorende marketingbudget) hebben van giganten zoals Zalando, Wehkamp en Bol.com. Het nieuwe platform Boetiek.nl ontsluit het aanbod van lokale winkeliers, en geeft consumenten een overzicht van wat er in de buurt aan bijzondere producten te koop is. Daarbij geeft Boetiek.nl prioriteit aan producten die met respect voor mens en natuur zijn gemaakt. Naast kleding en schoenen voor dames en heren, vind je er ook interieuraccessoires en biologische beautyproducten. Op het blog worden bijzondere adresjes en actuele hotspots uitgelicht, en er staan adviezen voor de aankoop van duurzame kleding.

De consumentenvoorlichters van Milieu Centraal geven ons overigens als tip dat bewust winkelen niet alleen draait om het doen van duurzame aankopen. Het betekent óók: kiezen voor tweedehands, kleding hergebruiken, en items lenen, ruilen en op andere manieren delen.

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.