Ontdek de kracht van wandelen
Een uur wandelen of een ‘ommetje’ Tekst: Leonie Kohl | Foto: Pixabay
Tijdens de lockdown hebben ontzettend veel mensen het wandelen ontdekt. Het is laagdrempelig, het kan bijna altijd en overal en het is heel erg goed voor je, of dat wordt tenminste altijd gezegd. Maar wat wordt daar nou mee bedoeld, goed voor wat precies? Intuïtief voelt het lekker om een frisse neus te halen, een ommetje te lopen, om even uit het huis te zijn en je zinnen te verzetten. Tijdens zo’n wandeling gebeurt er van alles met lichaam en geest. Dat is de kracht van wandelen.
Algeheel welzijn
Het is vrij onomstotelijk vastgesteld dat wandelen goed is voor je algehele welzijn. Voor de fysieke toestand van je lichaam, voor de fitheid van je brein en je wordt er zelfs gelukkiger van. Daarvoor hoef je geen meerdaagse wandelvakantie te boeken, maar elke dag een kleine wandeling maken van zo’n twintig minuten blijkt al effectief. In deze tijden van lockdown, waarop een extra beroep wordt gedaan op je mentale gezondheid, is er overal extra aandacht voor wandelen.
De professor en het ‘Ommetje’
Zo was de nieuwe app van de Hersenstichting een schot in de roos. Hersenprofessor Erik Scherder doet al jaren onderzoek naar de invloed van bewegen op het brein en is dan dé ambassadeur bij uitstek voor de app ‘Ommetje’. Zo eenvoudig als de naam is, is ook het concept. De app stimuleert je om elke dag een ommetje te maken van zo’n twintig minuten. De investering is klein en wat je ervoor terugkrijgt is groot: het houdt je hersenen fit!
Gezond thuiswerken
Zeker met al dat thuiswerken kan een korte wandeling in de buitenlucht, zonder enig ander doel dan even buiten zijn, precies datgene zijn waardoor je weer met frisse energie verder werkt. Het breekt je dag, je brengt je lichaam weer in beweging, je krijgt letterlijk frisse lucht binnen en je brein wordt ook nog getrakteerd op andere prikkels dan die welke je de hele dag krijgt voorgeschoteld via je computerscherm. Gezond thuiswerken kan alleen als je de afwisseling opzoekt: zitten, staan, maar dus ook wandelen.
Meer zuurstof maakt creatiever
Wist je dat je van wandelen ook creatiever wordt? Tijdens je wandeling raken je hersens beter doorbloed. Zo krijgen de cellen in je brein meer zuurstof en voedingstoffen binnen en kunnen ze beter hun taken uitvoeren. Ook worden er nieuwe hersencellen gemaakt en de onderlinge verbinding tussen hersencellen wordt verbeterd.
Tijdens jouw wandeling gebeurt er dus van alles in je brein, waardoor je je erna beter voelt en beter functioneert.
Van fit naar gelukkig
Dat wandelen gezond is, zowel fysiek als mentaal, dat is wel duidelijk. De laatste onderzoeken tonen aan dat wandelen zelfs gelukkig maakt. Dat komt omdat we evolutionair gewend zijn om buiten te zijn. De buitenomgeving ontspant omdat we ons eigenlijk in onze natuurlijke habitat bevinden. Hierdoor ervaar je minder stress en kun je je beter focussen. Zo brengt wandelen niet alleen kortstondig geluk, maar maakt het je ook op de lange termijn gelukkiger. Het wordt niet voor niets massaal ingezet in de strijd tegen depressie. Omdat het werkt!