Top
Warmonderhof

Vrijeschool Warmonderhof leidt boeren van de toekomst op

Tijdens de voltijdopleiding biodynamische landbouw wonen, werken en leren jongeren vier jaar lang op de boerderijen van Warmonderhof (foto) en andere bedrijven. Rechts op de foto is nog een deel van de Woonderij van Warmonderhof te zien.

Tekst: Kitty Peetoom | Foto: Louise van den Broek/Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Hij groeide op in Den Haag, tien minuten van het centrum. Zijn enige connectie met de landbouw was zijn beppe. Thijs Begemann (22) ruilde vorig jaar zijn studie bouwkunde op de TU Delft in voor mbo-opleiding biodynamische land- en tuinbouw Warmonderhof. Daar vindt hij gelijkgestemden waarmee hij kan sparren over manieren om duurzaamheid en biodiversiteit in de wereld te bevorderen. ”Als boer op het land zie je direct resultaat van je eigen handelen.”

Zijn zorgen over de biodiversiteit, de opwarming van de aarde en de leefbaarheid voor de mens waren en zijn belangrijke redenen voor zijn studiekeuze. Omdat de bouw een heel vervuilende sector is, zag Thijs na het vwo via de studie bouwkunde aanvankelijk een taak voor zichzelf weggelegd. “Maar in de bouw bleek klimaat ergens op de vijfde plaats te staan. Ook is de opleiding helemaal niet zo concreet. Hier op Warmonderhof staat het klimaat veel hoger op het prioriteitenlijstje. Hier kan ik daadwerkelijk iets doen. Bovendien heb ik ontdekt dat ik liever fysiek in de buitenlucht werk met levende materie dan achter de computer een gebouw te ontwerpen van dode stof.”

Brede lesstof

Thijs Begemann is niet de enige van de ruim 100 studenten die eerst wat anders heeft gedaan voordat hij Warmonderhof ontdekte. Omdat het een mbo-opleiding is, verwijzen veel decanen van havo’s en vwo’s niet door naar Warmonderhof, terwijl veertig procent van de huidige Warmonderhofstudenten havo- of hoger opgeleid is en heel veel haalt uit de studie. Thijs: “De lessen zijn heel uitdagend, ook met mijn vwo-achtergrond. Dat heeft mij positief verrast. Qua niveau is er hier voor elk wat wils. Ik zie mezelf als generalist. Waar je op het hbo of de universiteit veel meer als specialist wordt opgeleid, biedt deze opleiding een breed vakkenpakket. Zo kan ik me ontwikkelen op meerdere gebieden tegelijk.”

Verder dan materie

Het wonen, werken, leren maakt Warmonderhof bijzonder, vindt Thijs. “In die zin is dit ook een levensschool. Je ontwikkelt jezelf sociaal, persoonlijk, theoretisch en praktisch. Zowel hier als vroeger op de vrijeschool leerde ik verder te kijken dan het puur materiële. Een groot deel van de wereld ziet de aarde als pure materie. Hier zien ze de aarde als levend organisme dat je moet verzorgen. Hier krijg je vakken als waarnemen en kunst. Die helpen mij straks als ik boer ben, creatieve oplossingen te vinden en out-of-the-box te denken; het welzijn van dier, plant en mens scherp te observeren.”

Thijs Begemann

Eten als motivatie voor studie

Thijs groeide op in een antroposofisch georiënteerd gezin waar hij altijd biologisch te eten kreeg. “En dat probeer ik met mijn studentenbudgetje nu ook zelf te realiseren. Ik heb een grote voorkeur voor kwalitatief en smaakvol eten. Ik vergeet weleens dat dit ook een belangrijke reden voor mij is om boer te willen worden. Veel van mijn herinneringen zijn gekoppeld aan eten! Een van mijn lievelingsgerechten is een goede Indiase Dahl.”

Hij vindt dat consument en producent een even grote verantwoordelijkheid hebben in het realiseren van gezond en kwalitatief eten. “En ook de overheid heeft een rol. Daarbij zou het helpen wanneer biodynamisch voedsel even aantrekkelijk gepresenteerd wordt als gangbaar voedsel, met een hippe verpakking en goede marketing. Als bd-sector moeten we echt af van dat geitenwollensokken-
imago. Ik zie daarin wel een rol voor mezelf weggelegd.”

Hij leert tijdens de dagelijkse praktijkstages op Warmonderhof hoe hij als boer zelf dat kwalitatieve voedsel kan produceren. “Ik vind tot nu toe van alle richtingen de melkveehouderij het leukst, maar ethisch het lastigst; hoe je over het welzijn van dieren je geld verdient. Ik ben daarin nog zoekende. Ik zie mijzelf wel op een gemengd bedrijf later, samen met anderen in een woonwerk-
gemeenschap. Misschien word ik adviseur. Maar het liefst word ik gewoon boer.”

Kijk op www.warmonderhof.nl/opendag voor een directe digitale rondleiding en de data van de meeloopdagen.

Warmonderhof wordt gevormd door Aeres MBO Dronten Warmonderhof (de school)

 

en Stichting Warmonderhof (boerderijen en woonderij).

Wat vindt u van dit artikel?