Top
mees clausing training op een Oostenrijkse topsportschool

Nederlandse skiër Mees Clausing volgt training op een Oostenrijkse topsportschool

Tekst: Mark Vermeulen/www.wintersport.nl

Afgelopen seizoen werden de overwinningen en podiumplaatsen aaneengeregen door Mees Clausing. Om zich verder te ontwikkelen heeft Mees zich sinds enige tijd in Oostenrijk gevestigd. We spreken hem over deze verandering.

Waar woon en train je momenteel?

Tijdens het Nederlands jeugdkampioenschap van 2019 heb ik een training op een Oostenrijkse topsportschool gedaan, het Schigymnasium in Stams, of zoals de Oostenrijkers het zelf noemen “Heilige Stams”.

Ik was in gesprek met een partij om een trainingsprogramma in Frankrijk te gaan volgen, maar het meetrainen in Stams beviel van beide kanten zo goed dat ik ben gevraagd om daar te blijven trainen. Daar ben ik trots op. Daarbij kreeg ik ook nog eens de kans om mij deze zomer aan te sluiten bij het “Alpiner Kader Jugend” van het Vorarlberger Skiverband.

Door mijn fysieke voorbereiding in Olympisch Zentrum Voralberg in Dornbirn deze zomer, kon ik mij al een beetje voorbereiden op wat ging komen bij het Schigymnasium. Niet alleen het trainen in een andere taal, de intensiteit van trainingen, maar ook al de andere atleten een beetje leren kennen was een fijne voorbereiding.

Vanaf begin september verblijf ik van zondagavond tot en met de zaterdagochtend op het Schigymnasium. In het weekend, maar ook wanneer ik vrij ben of er een nationale feestdag is, ben ik in mijn appartement in Längenfeld, Otztal. In 50 minuten reis ik met bus en trein nu heen en weer tussen Stams en Längenfeld. Met een kwartier ben ik vanaf mijn huis zo in Sölden.

mees clausing

Wat zijn de voordelen voor jou daar, ten opzichte van Nederland?

De ‘modellen’ laten zich lastig vergelijken. Het is gewoon anders.

Op Schigymnasium Stams ben ik zes dagen intern op het internaat aanwezig. Om half 7 sta ik op. Dan heb ik nog een half uurtje studietijd. Daarna ga ik ontbijten en naar school tot 12.05 uur. Hierna lunch ik en heb ik even de tijd om te chillen, voordat ik om 14.00 met mijn trainingsgroep aan de ‘Strenght & Condition’-training begin. Om 18.30 ga ik dan avondeten. In de avond hebben we nog een studie-uur, of voor atleten die Duits niet als moedertaal hebben, zoals ik, een extra uurtje Duits in de week.

Mijn skitrainingen vinden in de voorbereidingsperiode in kleine blokken van 3 à 5 dagen plaats op de gletsjers. Wanneer het mogelijk is om lager te trainen, zullen de fysieke trainingen van de middag plaats gaan maken voor skitrainingen in de ochtend.

Op Schigymnasium Stams vindt het (sport)leven echt plaats op de ‘campus’. Dat bestaat naast schoolruimtes, gezamenlijke ruimtes en slaapkamers ook onder meer uit een krachtruimte, gym- en turnhal, zwembad, sauna, atletiekbaan en diverse sportvelden. Er zijn fysiotherapeuten en sportpsychologen aanwezig voor begeleiding van alle talenten. Naast normale middelbare schoolvakken, volg ik op Stams ook ‘speciale’ lessen zoals ‘business behaviour’ in de sport en sportwetenschap. Naast de hoofdvakken Duits, Engels, Wiskunde ligt het zwaartepunt op sportkunde.

Met wie train je daar?

Schigymnasium Stams is erop gericht om talenten uit zowel de verschillende Oostenrijkse nationale kaders als regionale kaders te ondersteunen en faciliteren. De talenten komen uit een vijftal wintersporten: alpineskiën, langlaufen, skischansspringen, Noordse combinatie en snowboarden.
Als Nederlander, niet-Oostenrijker, kom ik natuurlijk niet vanuit een Oostenrijkse selectie op Stams. Mijn groep bestaat daarom uit andere buitenlanders en andere junioren uit het Landes B kader van Tirol. De hele groep bestaat uit zeven jongens met twee trainers: Alfred Lener en Benjamin Prantner. Beide trainers zijn ook trainer geweest binnen het Österreichischer Skiverband (OSV) en hiermee zie je dat alles gericht is op het doorontwikkelen van jonge talenten naar de nationale Oostenrijkse selecties. Een training op een Oostenrijkse topsportschool is een mooie volgende stap in mijn carrière.

Wat zijn je doelen? Nu en op langere termijn?

Ik heb sportieve doelen, zoals het skiën van bepaalde FIS-limieten die in lijn liggen met de prestatieleerlijn van de Nederlandse Ski Vereniging. Daarnaast probeer ik me te kwalificeren voor het EJOWF 2021, het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival.

Daarbij ben ik mij bewust dat ik het geluk heb dat ik genoeg uitdagingen heb door mijn nieuwe omgeving: andere taal, (school)gewoontes, nieuwe schoolvakken, nieuwe sociale contacten, nieuw netwerk opzetten etc. Ik probeer alles als een verrijking te beschouwen en van te leren. Lange termijn doelen vind ik nu niet zo goed te overzien. Ik wil mezelf niet blindstaren op een groot specifiek doel, maar eerst dit jaar positief afsluiten.

Natuurlijk wil ik de wereldtop halen en grote events winnen, maar ik wil vooral genieten van het moment en het plezier behouden in de sport. Als ik dan toch moet dromen, wil ik graag de Olympische Spelen halen in 2030. En een medaille maakt die droom natuurlijk alleen maar mooier!

Wat vindt u van dit artikel?