Top
natuur

Geef de natuur de ruimte om te groeien

Tekst: Natuurmonumenten

Even buiten uitwaaien, genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is de natuur voor veel mensen heel belangrijk. Het is onze lucht, ons water en ons voedsel. Maar ongemerkt hebben we heel veel natuur verloren. Natuurmonumenten wil de natuur in al haar verscheidenheid weer laten groeien.

In de natuur hangt alles met elkaar samen. Bloemen zijn afhankelijk van bijen, bijen afhankelijk van bloemen. De een kan niet zonder de ander. In miljoenen jaren tijd zijn er kringlopen ontstaan die geen mens had kunnen bedenken.

Neem het gentiaanblauwtje. Dit vlindertje zet zijn eitjes af in de bloemen van de klokjesgentiaan. Uit de eitjes komen rupsen die van de bloemen snoepen. De dikke rupsen vallen daarna op de grond en wachten op een lift van knoopmieren. De mieren nemen hun lifter mee naar hun nest. Daar verzorgen ze de rups goed, in ruil voor een zoetige vloeistof die de rups afscheidt. De volgende zomer verpopt de rups tot vlinder en vlieg het de wijde wereld in.

Wonderlijk, zo’n cyclus. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. Alles houdt elkaar in evenwicht. Een evenwicht dat alleen kan bestaan als er een grote variatie in soorten is. Oftewel, biodiversiteit. Deze biodiversiteit moeten wij koesteren. Voor de natuur en ook voor onszelf, want deze is van grote invloed op de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het voedsel dat we eten. Biodiversiteit verdient onze bescherming. Daarvoor moet de variatie in soorten groeien.

Biodiversiteit neemt af

De cyclus van de biodiversiteit is kwetsbaar. Haal je één pijler weg, dan raakt het systeem uit balans. In onze natuur is dat al een tijd haast geruisloos aan de gang. De biodiversiteit komt steeds meer onder druk te staan. We verliezen in Nederland planten, dieren in landschappen die uniek zijn in de wereld. Landschappen worden meer en meer gladgetrokken, waardoor er minder ruimte is voor de natuur. Zo is maar liefst 70 procent van alle insecten verdwenen. Maar insecten zijn niet de enige slachtoffers. In ons land is nog maar 15 procent van de oorspronkelijke natuur over. Steeds meer dieren komen hierdoor in de verdrukking.

Natuur laten groeien

Natuurmonumenten wil de natuurlijke verscheidenheid weer laten groeien. Dat kan door nieuwe woon- en leefruimte te scheppen voor planten en dieren. Door in te zetten op groei. Daar werken we hard aan, in de gebieden en daarbuiten. We herstellen natuur, creëren nieuwe natuur en komen op voor de natuur. En we vragen iedereen om mee te doen. Dat kan al in de tuin. In Nederland is 56.000 hectare grond privétuin en de inrichting daarvan is, zeker binnen de stedelijke omgeving, zeer belangrijk voor de biodiversiteit. Doe ook mee en maak van je tuin je eigen natuurgebied. Ga voor groei.

Voor meer informatie, kijk op

www.natuurmonumenten.nl/tuin

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.