Renáta’s choice: Vier de nazomer!
Renáta Horenová
Foto: Alex Schröder
Maak een feest van deze nazomer door heerlijke producten in jouw huis te halen. Zoals deze vier!
1. Lui én lekker
De oprichter van Machandel, Piet Glasbeek is meer dan 30 jaar geleden begonnen met het maken van de lekkerste biologische producten zoals mayonaise, notenpastaís, zilveruitjes en noem maar op. Dit familiebedrijf geeft openheid over de afkomst van hun producten en heeft oog voor een eerlijke prijs voor de boeren met wie ze samenwerken.
Machandel komt nu met een geheel nieuwe lijn: Viva Vegan! De producten van deze lekkernij- serie zijn allemaal plant-based en bevatten geen conserveringsmiddelen, aromaís en kleurstoffen. Dus niet alleen vegan maar ook natuurlijk dus Èn super lekker. Zoek ze bij jouw natuurvoedingswinkel!
Zelf maken!
Ik maak het liefst mijn eigen saladedressing maar na het proeven van deze twee dressings wist ik: voor de luie momenten kan ik op Machandel vertrouwen. De Sweet Mustard Dressing meng ik met stukjes gekookte bieten en nieuwe aardappelen, walnoten, rucola en stukjes gescheurd brood in olie en knoflook gebakken. De Classic Caesar Dressing gebruik ik graag als dipje voor stukjes bleekselderij, worteltjes of radijs. www.machandel.nl
2. It’s in the MGO
Roy Jongens van Royal Green heeft een bijzonder doel voor ogen: de bestaande wereld van voedingssupplementen, synthetisch geïsoleerde vitaminen en mineralen verrijken met pure plantaardige vitaminen en mineralen die afkomstig zijn uit de natuur en uit planten. De aarde is volgens hem ongelofelijk rijk aan natuurlijke en plantaardige producten en zit vol wijsheden waar wij mensen veel van kunnen leren. Om wat terug te doen voor de natuur ondersteunen ze biologische boerderijen en duurzame landbouw over de hele wereld. Fair toch? De Manuka honing van Royal Green komt van ongerepte gebieden uit Nieuw-Zeeland, is 100% biologisch gecertificeerd en heeft een MGO- gehalte van 200+. De MGO (methylglyoxal)- gehalte geeft de antibacteriële kracht van de honing aan.
Zelf maken!
Eerlijk gezegd, deze honing kan je het beste puur op je tong laten smelten na het wakker worden, bij een kopje thee om de smaak volledig te ervaren. Voor je gasten kun je ook een lepeltje er van op een bolletje vanille-ijs doen. Oh ja, deze honing is ook nog eens rauw, afkomstig van een imker en is niet machinaal gefilterd.
Zie voor meer kennis en hun producten www.royal-green.eu
3. Power to the tofu!
De oprichter van Taifun, Wolfgang Heck heeft passie om de wereld beter te maken, gevoel voor kwaliteit en gelooft in tofu als Oosterse vegan alternatief. Hij begon in 1985 in de Markthallen van de Duitse Freiburg met het verkopen van 4 kg tofu per week. In die tijd was men minder bezig met vleesvervangers maar langzaam ontstond er een tofu-orkaan zoals de Duitse naam van het bedrijf het al zegt. Taifun is inmiddels één van de grootste leveranciers van verschillende soorten tofu. En één van de lekkerste voor mij! De soja die ze gebruiken komt uit Duitsland, Frankrijk of Oostenrijk. Samen met de boeren wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe sojabonen. Werken vanuit innerlijke vreugde, delen en staan voor de werkelijke prijs van de producten zijn enkele van de basisgedachten van deze onderneming.
Zelf maken!
De FETO tofu is met vegan yoghurtculturen gefermenteerd en heeft een heerlijke en zachte, zure ondertoon. Snijd de tofu in stukjes en meng het tot een salade met meloen, gescheurde blaadjes munt en wat olijfolie en zwarte peper. Of gebruik het in een klassieke Griekse salade in plaats van feta. Wat een smaak! Probeer ook de gerookte tofu amandelsesam en zie meer op www.taifun-tofu.de
4. Hartverwarmende tomatenchutney
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een prachtig familielandgoed van 900 hectare, in beheer van de 9de generatie. Om de kracht van deze natuurplek aan de mensen te laten proeven, maken ze sinds vele generaties biologische lekkernijen zoals jam, hartige chutney’s, lemon curd, sappen en kazen. Dit jaar moeten we door de gevolgen van Covid-19 hun 26ste Landgoedfair helaas missen. Niet getreurd: met hun lekkernijen in jouw koelkast waan je je in de culinaire wereld van Heerlijkheid Mariënwaerdt in het Gelderse Beesd. Zo ook met deze onevenaarbare Tomatenchutney, lekker pittig gemaakt met o.a. gember en cayennepeper.
Zelf maken!
Rooster een snee zuurdesembrood, besmeer het zacht met een teentje knoflook en snijd het in kleine stukjes. Rooster ook plakken courgette met olijfolie en zout. Beleg de toastjes met de plakjes courgette en jonge schapenkaas en doe op elk toastje een lepeltje van de tomatenchutney. Benen omhoog en zorg er voor dat je genoeg hebt! Ook lekker bij een kaasplankje van oa Mariënwaerdt of als basis van een zomerse pastasaus www.marienwaerdt.nl